Making of : voorstel voor een verleden - Dijkstra, Anno (Den Dolder : Het Vijfde Seizoen, 2012)
Anno Dijkstra baseert zich voor zijn werk gewoonlijk op beelden uit de actualiteit die zonder moeite deel gaan uitmaken van ons collectieve geheugen: vooral in foto's vindt hij inspiratie en geeft zo gestalte aan dramatische gebeurtenissen die ons bij blijven. In 2012 was hij te gast in de residentie van Den Dolder. Deze keer geen foto's of zo maar gesprekken met de patiënten tot hij geraakt werd door het verhaal van één van hen: geen vrije keuzes zoals wij dat ervaren zonder ons verder vragen te stellen, geen waaier aan mogelijkheden om bepaalde toestanden het hoofd te bieden zoals wij dat kennen. Het inspireerde Anno Dijkstra en hij gaf gestalte aan dit verhaal, creëerde beetje bij beetje, stap na stap, een beeld zoals we dat kennen van hem, maar deze keer dus geen "gewone" reproductie van een beeld uit de actualiteit maar een beeld dat groeit naargelang het verhaal verder afloopt. We kunnen trouwens tijdens het tot stand komen van het beeld onderaan de foto's het verhaal mee lezen zodat dat gelijk lopen van beiden heel mooi gestalte krijgt in één, klein boekje.