Les trois maisons - Le Querrec, Perrine, 1968- (Lausanne : Éditions d'en bas, 2021)
Perrine Le Querrec vertelt ons in deze roman het verhaal van Jeanne l'Étang die haar leven slijt in drie verschillende huizen. Er is het huis van haar moeder: Jeanne kent het geluk van een gewoon gezin niet, is een bastaardkind dat geen vader heeft en de problemen ervaart van alleenstaande moeders en hun kinderen. Het volgende huis waarin ze verzeilt is "la maison des folles", de psychiatrie, in dit geval de gekende Parijse psychiatrie la Salpêtrière. Na haar tijd in de psychiatrie vindt ze werk ... als prostituée in een "maison close" waar ze met klanten dingen moet doen die het daglicht niet mogen zien. En vervolgens keert ze via la Salpêtrière terug naar haar moeder. Drie huizen, het ene al (on)aangenamer dan het andere, een alles behalve benijdenswaardig leven. Heel mooi geïllustreerd ook, dit boek, en wie vertrouwd is met de collectie van het Museum Dr. Guislain herkent zeker verschillende foto's en prenten.