Le croire et le craindre - Deligny, Fernand, 1913-1996; Joseph, Isaac, 1943-2004 (Paris : Stock, 1978)
Dit boek gaat over die dingen die zichtbaar de zwervende lijnen van kinderen beïnvloeden, zo zeker als een magneet ijzervijlsel aantrekt, Deligny noemt ze in dit boek "chevêtres", een woord afgeleid van het woord "l'enchevêtrement" wat "verstrengeling" betekent. Dat gaat over eenvoudige dingen zoals bijvoorbeeld een kist die geopend wordt om je kinderlijke zwerftocht verder te zetten. Ook de andere "chevêtres" die Deligny ontdekte waren heel eenvoudige dingen: denk bijvoorbeeld aan het water, ook een belangrijk knooppunt in onze eigen reizen, een knooppunt waarvan de aantrekkingskracht blijft bestaan, ook wanneer we er niet zijn.