Les vagabonds efficaces : ouvriers, artistes, révolutionnaires: educateurs - Deligny, Fernand, 1913-1996 (Paris : éditions Victor Michon, 1947)
Fernand Deligny is niet alleen voor pedagogen maar ook voor psychologen en psychiaters een sleutelfiguur. Je mag hem gerust zien als één van de grondleggers van de anti-psychiatrie waarbij zijn aandacht vooral ging naar autistische kinderen. Zijn werk en zijn geschriften hebben de kinderzorg en vooral de kinderzorg van "moeilijke" en mentaal gehandicapte kinderen na de Tweede Wereldoorlog blijvend veranderd. Dit werk is mooi versierd met tekeningen van de auteur die in al hun eenvoud een beetje doen denken aan de tekeningen die folkartiest Woody Guthrie maakte bij zijn boek "Bound for glory". Dat Deligny overtuigd communist was mag blijken uit de ondertitel waarbij hij o.a. de boodschap mee geeft dat ook arbeiders en revolutionairen opvoeders kunnen zijn.