Sanda Dia : de doop die leidde tot de dood - Huyberechts, Pieter, 1985- (Amsterdam : Das Mag Uitgevers, 2021)
Waarom sterft een jonge kerel (20) wiens leven eigenlijk nog moet beginnen? Naakt, in een put, in de vrieskou, terwijl meer dan tien "vrienden" toekijken? Allicht was het nooit de bedoeling dat we antwoorden op die vragen zouden kennen. Die "vrienden", lid van de beruchte studentenclub Reuzegom, hielden dat potje liefst voor eeuwig dicht. Alle sporen uitwissen, zo luidde het devies. Maar Sanda Dia, schacht van hun witte eliteclubje, was dus wel gestorven tijdens zijn ontgroening. En zijn dood was geen tragisch ongeluk, legde speurwerk bloot. Hij bleek gestorven in een wereld die helemaal de zijne niet was. De beloftevolle ingenieursstudent was kort voordien bij de vereniging gegaan omdat hem was verteld dat zoiets nodig was om carrière te maken. Dé weg naar een zorgeloos bestaan. Ons-kent-ons, toch? Hoe gevaarlijk kon het zijn om met die zonen van advocaten en lokale industriëlen af en toe wat pinten te drinken aan de toog? Terwijl Pieter Huyberechts zich almaar meer vastbeet in de zaak, verdwenen de Reuzegommers zelf van de aardbol - zich verschuilend achter dure advocaten. Dat was het sein dat de zaak pas echt stonk. Pas na anderhalf jaar zoeken, waarbij hij op hoge muren stuitte, kwam de waarheid aan het licht: Sanda Dia stierf na een vernederende, sadistische studentendoop die twee dagen had geduurd. De politieverhoren die Huyberechts in handen kreeg wierpen, net als alle gewiste berichten na Sanda's dood, een nieuw licht op de zaak. Wat de krant in de zomer van 2020 uitbracht, sloeg in als een bom. Geen strafproces, later dit jaar, dat in België méér besproken zal worden. Wat dreef de Reuzegommers? Waarom lieten ze Sanda Dia twee uur voor dood liggen in plaats van alarm te slaan? Wie was verantwoordelijk? Dachten ze hier echt mee weg te komen? Was er sprake van racisme, vanuit de witte eliteclub? En vooral: wie was die jongen uit Edegem voor wie de basiliek destijds te klein was?