De groene Middeleeuwen : duizend jaar gebruik van planten 600-1600 - Chavannes-Mazel, Claudine A., 1949-; De Wal, Frederik; Ijpelaar, Linda, 1970-; Van Egmond, Anne-Maria (Eindhoven : Lecturis, 2019)
De groene middeleeuwen' is een onmisbare bron van informatie antwoord geeft op talrijke vragen, zoals: Wat waren de functies en de betekenis van planten, hun wortels en hun vruchten in de middeleeuwen? Wortel en pastinaak kennen we sinds de Romeinen, maar wanneer kwamen bloemkool en spinazie op tafel ? Stoelt de hedendaagse antroposofische uitleg van de vier humeuren werkelijk op de antieke geneeskunde? Welke planten kon men in een negende-eeuwse kloostertuin vinden? Welke zijn de 88 planten van Karel de Grote? En het boek gaat in op kwesties zoals: De kleurstoffen die planten leveren voor kleding, schilderijen en wapenschilden. De symbolische betekenis van planten in de sacrale en wereldse literatuur - van de honderd Bijbelse planten (zoals het brandende braambos) tot theaterproducties waarin maagden in bloemknoppen schuilen en volksgeloof waarbij vreemde wezens in struiken wonen. Al deze zaken en nog veel meer komen aan bod in 'De groene middeleeuwen', met een hoofdrol voor het schrift en de prachtige illustraties uit talrijke boeken, waarin fantasie en werkelijkheid soms wonderlijk verweven zijn. Om het boek nog beter toegankelijk te maken, is in de 2e druk een uitgebreid register opgenomen
Keywords: Herbals -- Europe; Manuscripts, Medieval -- Europe; Medicine, Medieval -- Europe; Plants in art