Deze wereld is geen ergernis waard : biografie Roger Van de Velde - Van Pelt, Ellen, 1980- (Antwerpen : Uitgeverij Vrijdag, 2020)
Het tragische leven van journalist/auteur Roger Van de Velde is gekend: hoe hij een experimentele pijnstiller kreeg om de pijn aan zijn maag te verzachten, hoe dit medicijn zwaar verslavend bleek te zijn, hoe hij doktersbriefjes vervalste om aan het medicijn te raken, hoe de geneeskundige wereld niet wou erkennen dat ze schuldig waren aan zijn verslaving, hoe de gerechtelijke wereld hem bleef zien als een ordinaire verslaafde die de cel verdiende en niet als iemand die hulp nodig had, hoe de psychiatrie om zag als een ongeneeslijk patiënt, ... Ellen Van Pelt, auteur en decente aan de schrijversacademie, vindt dat Van de Velde vijftig jaar na zijn dood meer verdient dan die negatieve herinneringen. Ze sprak met tientallen getuigen, nam tal van documenten en bronnen door, om deze biografie te schrijven: omdat Roger Van de Velde niet alleen een verslaafde maar ook een vader, echtgenoot, getalenteerd journalist en bijzonder goed schrijver was die het verdient herinnerd te worden voor zijn literaire werk.