Heimwee naar de oersoep : berichten van een schoonheidsspecialist - Tuinder, Dick, 1963-; Halbertsma, Willem (Den Dolder : Het Vijfde Seizoen, 1999)
We laten Dick Tuinder misschien beter zelf vertellen over zijn verblijf in Den Dolder: "Op verzoek van hooggeplaatste figuren uit de kunstwereld en de psychiatrie heb ik me terug getrokken in Het Vijfde Seizoen. Schoonheid is moeilijk vast te pinnen, verandert constant van vorm, is nooit hetzelfde, kan overal opduiken. Ergens moeten die horens zitten en ik ben van plan de schoonheid dan ook bij die horens te vatten, recht in de ogen te kijken en zo naar haar hersens te gaan om er de psyche van de schoonheid te onderzoeken. Het zal niet simpel zijn, ik zal kleerscheuren oplopen en moet het hebben over dingen waar men liever over zwijgt." Maakt meteen duidelijk wat je mag verwachten bij het lezen van dit verslag van zijn verblijf. 13 brieven schrijft Tuinder aan mevrouw Pronk, schoonheidsspecialiste, en hij neemt ons ook mee in Het Finsterwald. Een boeiend relaas over "de schoonheid".