Routes & routines - Vossen, Esther; Copier, Aquil; Meester, Joanneke; Van Boxtel, Francis; van Voorst, Susanne (Den Dolder : Het Vijfde Seizoen, 2012)
In de lente van 2012 was Joanneke Meester te gast in kunstenaarsverblijf Het Vijfde Seizoen. Voor haar project getiteld Routes en Routines werkte Joanneke Meester met oudere psychiatrische patiënten. De relatie tussen beweging en geestelijk welzijn en haar veronderstelling dat langdurig verblijf in een ggz organisatie mensen minder mobiel maakt, vormde de ruggengraat van Routes en Routines. Samen met patiënten van 65 jaar en ouder, ontvouwde zich in de loop van drie maanden een uitvoerig plan waarin ouderen hun bewegingen in kaart brachten en uitgedaagd werden nieuwe paden te bewandelen. Vragen die Joanneke meester bezig hielden waren onder andere: ‘Waarom bewegen wij vaak op eenzelfde manier, hoe bewegen we en wat gebeurt er als we onze ingesleten bewegingspatronen doorbreken?’