Zwartwit genuanceerd : een fotografische impressie van het dagelijkse leven in psychiatrisch centrum Joris te Delft, anno 1994 - Bechtold, Jan (Delft : P.C. Joris, 1994)
In 1994 bestond (de buitenafdeling van) P.C. Joris in Delft 100 jaar. Jan Bechtold werkt er op dat moment al 15 jaar. Ik citeer gewoon uit het voorwoord van de fotograaf: "In het dagelijkse leven krijgen we ook niet bij alles wat we zien een uitleg. Ik hoef u niets uit te leggen. Ik heb wel een mening. Die mening vindt u terug in deze foto's. Denk echter niet dat ik een volledig overzicht geef ... en geloof ook niet zondermeer dat ik de waarheid spreek.". Foto's van patiënten op hun kamer of in de refter of de tuin, foto's van de wasserij en keuken, verplegenden die de mensen eten geven, feestjes, de sportzaal, ...