De lichte kamer : de onverborgen fotografie - Swinnen, Johan M., 1954- (Antwerpen : Garant, 2005)
Johan Swinnen bundelt in dit werk enkele essays rond de fotografie: "De fotograaf als vrijbuiter", "Het Andere van de fotografie", "Fotografie tussen ebbe en vloed", "De parabel van de jager", "De ontgrenzing van fotografie en leven", "De geschiedenis van de blik", "Enscenering als strategie", "Een sprong naar de poëtica van de videokunst" en "Vlucht in gebroken lijnen". Swinnen gaat in deze essays dieper in op die facetten en alles wordt rijk geïllustreerd met foto's die de boodschap duidelijk maken. De auteur is een autoriteit: hoofddocent Time Based Media aan de VUB, stafmedewerker Koninklijk Belgisch Filmarchief, gastdocent aan de Sorbonne Nouvelle, ...