De evolutie van het ruimtelijk gebruik in het Guislaininstituut - Vercruysse, Sarah Maya (Leuven : Katholieke Universiteit Leuven, 2011)
Dissertatie van Sarah Maya Vercruysse voor haar 2de fase Geschiedenis. Mooi overzicht van de "ruimtelijke geschiedenis" van het Instituut Dr. Guislain: de oorspronkelijke plannen van Guislain, de verdere uitbouw waarbij altijd aandacht voor de plannen, de indeling van de patiënten en de behandeling van het dossier, alsook de geschiedenis van aangekochte gronden voor de voorziene uitbreidingen, de kopen die niet doorgingen, ... In bijlage de vele plannen. Ook een mooi pakket geschiedenis: Guislains visie op de ziekenzorg en zijn banden met de Broeders van Liefde, het opleiden van de Broeders, ... Een heel mooi uitgewerkte disertatie die je meteen heel veel vertelt over de site.