Jean Paul's Werke : Vermischte Aufsätze und Dichtungen aus Zeitschriften, Taschenbüchern etc. und Jean Paul's handschriftlichem Nachlaß. 48. - Richter, Johann Paul Friedrich, 1763-1825 (Berlin : Gustav Hempel, 1879)
Johann Paul Friedrich Richter was een Duits pedagoog en schrijver van erudiete satirische romans en stukken. Als eerbetoon aan Rousseau noemde schreef hij onder het pseudoniem Jean Paul. Was o.a. bevriend met Schiller en Goethe en mag gezien worden als een overgangsfiguur tussen de Verlichting en de Romantiek. Niets mooier dan een spelend kind, zo zei hij: deze zienswijze zou Fröbel later inspireren voor het op poten zetten van zijn Fröbelscholen. Hij las de werken van Herder en volgde als pedagoog diens visie dat een mens voorbestemd is om als humanist op te groeien. hij hechtte ook heel veel belang aan taalonderwijs: via de taal verover je immers je plaats in de wereld, zo zei hij. Ook godsdienst is heel belangrijk in de opvoeding, zo stelt hij. Dit werk is Band 48 uit een overzicht van zijn oeuvre. In de inhoudstafel bijvoorbeeld volgende titels: "Kleine Satiren", "Das Leben nach dem Tode", "Der Traum und die Wahrheit", ... Opgelet: gedrukt in moeilijker leesbare Gotische letters.