Tegenarchieven : 1972-2012. - Pas, Johan, 1963- (Wijnegem : Pandora Publishers, 2012)
Catalogus van een tentoonstelling die in 2012 te zien was in de Gallery Guy Pieters te Knokke en Museum M te Leuven. Bevat ook bibliografische info rond de artiest Denmark. Deze heeft ergens een ietwat rare band met boeken, catalogi, folders, brieven en ander gedrukt en geschreven materiaal. Zo snoerde hij bijvoorbeeld dik zwart karton rond 300 catalogi van zijn tentoonstelling "A grip on news": de catalogi werden onleesbaar ... maar transformeerden meteen tot een ander medium, ... een kunstwerk. De catalogus is ondertussen uitgeput en onvindbaar: wie deze echt wil inkijken kan dat zegel verbreken om die ingesnoerde exemplaren te bekijken ... maar zal op dat moment het kunstwerk vernietigen. Een dilemma, er moet een keuze gemaakt worden, en welke kunstminnaar wil er nou een kunstwerk kapot maken? En zo stelt Denmark heel de tijd het document in vraag en maakt van het document een monument. Heel de tijd krijg je teksten te zien bij hem ... die onleesbaar zijn gemaakt op één of andere manier, een kunstwerk zijn geworden en toch een schat aan informatie bevatten ... die niet langer raadpleegbaar is. De waarde van het boek en het document worden heel de tijd in vraag gesteld.
Keywords: Denmark, -- 1950-.