Clinicville - Zwierzyñska, Agata (Den Dolder : Het Vijfde Seizoen, 2005)
Kunstenares Agata Zwierzyñska werd gevraagd voor een project in de kunstenaarsresidentie van Den Dolder. Echt goed lukken wou het niet, en toen besloot men er 13 jonge kunstenaars bij te zetten, elk met hun eigen manier van werken: Agata als een soort moederkloek die deze jonge mensen onder haar vleugels lam en in gesprekken en vergaderingen op zoek ging naar manieren om hun ding te doen. In het begin van dit werkje stelt Agata deze jonge mensen voor aan ons, en vervolgens vertellen deze jongen kunstenaars hoe ze hun verblijf op het domein hebben ervaren. Soms zijn dat langere, uitgesponnen verslagen, anderen beperken zich dan weer tot een korte weergave van hun ervaringen. De korte tekst van Fenna Orre de Jong, vrij naar Hughes Mearns, is daar een mooi voorbeeldje van: "ik liep door 't bos en langs de plas/en zag een man die er niet was./ook net was hij er niet, alleen,/ik wou dat hij voorgoed verdween."