Jeanine van Maris van Dijk : thuis - Roeten, Martin; van Maris van Dijk, Jeanine (Den Dolder : Het Vijfde Seizoen, 2008)
Fotografe Jeanine van Maris van Dijk verbleef in 2008 enige tijd in de kunstenaarsresidentie van Het Vijfde Seizoen. Spreken met de bewoners lukte niet goed: altijd dezelfde gestamelde verhalen, niets dat er uit sprong waarbij je kon zeggen "Dit is het verhaal van X en niet van Y of Z". Jeanine kwam al gauw te weten dat gesproken en geschreven taal te kort schoot en ging op zoek naar een eigen verhaal in een eigen taal. Portretten van de inwoners voldeden ook niet: een mens kan altijd zijn/haar gezicht of blik aanpassen om zo het verhaal te vertellen dat hij/zij wil. Het interieur van de kamers fotograferen was veel ingrijpender ... en vertelde zoveel meer over de inwoner of inwoonster. De groene omgeving komt aan bod in de foto's alsook de getraliede venster, maar je kruipt echt het leven in van de betrokkene wanneer je de foto's van de kleinkinderen te zien krijgt die op de kastdeur zijn geplakt, of de schaars geklede dames die de muur boven het bed sieren: veel bloter kan een mens zich niet geven. Een dun boekje maar het geeft op zijn manier een heel intiem beeld van de inwoners van Den Dolder.