Het boek der matigheid - Dusautoir, Jozef Hendrik (Brugge : Sobrietas, 1930)
De titel doet het misschien niet meteen vermoeden, maar dit werk gaat over het fenomeen alcoholisme. De invloed van het alcoholgebruik op de mens, de samenleving en het nageslacht, de oorzaken van de drankkwaal, de strijd tegen de alcohol met o.a. aandacht voor de rol van de overheid, de school en de bestaande verenigingen. Een mooi beeld van de strijd tegen de alcohol in 1930.