Glopie kopie wereldbol : globalisering voor beginners - Mampaey, Sam, 1980- (Berchem : Epo, 2003)
Dit boek probeert het complexe thema van de globalisering op een eenvoudige wijze weer te geven via striptekeningen en verhelderende antwoorden op moeilijke vragen. Het is een kijk, lees, denk en doeboek. Het eerste deel gaat in op het ontstaan van de globalisering en de spelregels. In het tweede deel worden tien thema's behandeld waarrond anti-globalisten werken. In het derde deel worden er creatieve tips gegeven om zich te verzetten tegen de globalisering. Dit boek is een inleiding. Daarom staat er op het einde een lijst met boeken en internetsites.
Globalisering... een woord dat je tegenwoordig vaak hoort. Maar wat wil het eigenlijk zeggen? En waarom zijn steeds meer mensen - over heel de wereld - zo tegen die globalisering? Waar komt de globalisering vandaan? Wat is kapitalisme? Wat loopt er mis als grote bedrijven onze elektriciteit willen privatiseren? Waarom gaan bedrijven failliet? En waarom stijgt de werkloosheid en armoede, zowel hier als in het arme Zuiden? Waarom zijn vluchtelingen geen profiteurs? Waarom zijn de VS zo oorlogszuchtig? Hoe democratisch zijn instellingen als de Europese Unie en de Wereldhandelsorganisatie? En wie dienen ze eigenlijk? Hoe objectief zijn onze media nog? Waarom is de politie jouw vriend niet? En wat hebben vogelpest en Hollywoodfilms hiermee te maken? Maar vooral: wat kunnen wij als kleine mensen hier nu allemaal tegen doen? Een kijk-, lees-, denk- en doe-boek voor de (prille) wereldverbeteraar!
Keywords: 15-16 jaar; 17-18 jaar; A 04.; Internationale economische betrekkingen; Wereldburgerschapseducatie; boek; economie; globalisering