De vrouw, haar natuur, verschijning en bestaan : een existentieel-psychologische studie - Buytendijk, F. J. J. (Frederik Jacobus Johannes), 1887-1974 (Utrecht : Het Spectrum, 1956)
Dit boek is duidelijk een product van zijn tijd: we schrijven 1956 en de vrouw wordt nog niet zo lang gezien als dat "vreemde schepsel dat op alle gebieden verschilt van de man": er is het Sartriaanse existentialisme waarbij De Beauvoir "La deuxième sexe" schrijft en ook op juridisch, sociaal en economisch vlak wordt ze meer gelijkgesteld met de man. "Moet deze ontwikkeling zich verder zetten of moet toch rekening gehouden worden met het verschillend karakter van man en vrouw?" is de vraag die gesteld wordt. Je kan gerust stellen dat deze visie en vraagstelling hopeloos verouderd zijn, maar het blijft interessant om te zien hoe fysioloog, psycholoog en wijsgerig antropoloog Buytendijk dacht over deze ontwikkeling.