Het verrotte leven van Floortje Bloem - Keuls, Yvonne, 1931- (Baarn : Ambo, 1982)
Floortje Bloem is 15 wanneer ze haar verhaal doet in dit boek. Ze laat zich steeds meeslepen, doet heel de tijd dingen die ze niet wil: pillen slikken, iets beginnen met kerels, dealers opzoeken, ... Ze weet dat het haar eigen schuld is: "ik had maar nee moeten zeggen" ... maar ze heeft angst om alleen te zijn, een angst die groter is dan die andere angst om dingen te doen die ze niet wil. Een heroïnehoertje is ze geworden en ze wil graag afkicken maar heeft angst dat ze haar in de psychiatrische instelling zullen opsluiten en zo haar leven zullen afnemen, maken dat ze voor altijd tussen vier muren zit. Ze had graag gehad dat iemand haar hielp, haar weg kreeg van die drugs ... en haar een nieuwe kans gaf, een nieuw leven.