Esquisse d'une éducation de la mémoire - Van Biervliet, Jules Jean, 1859-1945 (Gent : A. Siffer, 1903)
Van Biervliet, professor in de experimentele psychologie aan de Universiteit van Gent, legt in dit handboekje uit hoe je kan uitmeten hoe goed het geheugen van een persoon werkt om vervolgens uit te leggen hoe je de werking en de capaciteit van het geheugen kan verbeteren zodat je bijvoorbeeld betere leerlingen en schoolresultaten krijgt.