Volwassenenvorming : een integrale en integratieve benadering - Stevens, Jef, 1938- (Tielt : LannooCampus, 2005)
In dit werk geeft de auteur een grondig inzicht in het leren van volwassenen en in de wijze waarop aan dat leren optimale kansen kan worden gegeven. Hij ontwikkelde een eigen visie en praktijk. Zijn benadering is het best te karakteriseren als integraal: alle aspecten mee verrekenend, en integratief: gericht op een zo groot mogelijke integratie of heelheid bij de betrokkenen. Steeds wordt een leren-met-de-gehele-persoon beoogd. Dat perspectief kan vooral in vormingsprogramma's van lange duur, maar niet enkel daar, bewust worden vastgehouden. In ons westers leef- en werkklimaat is een dergelijke benadering eigenzinnig, ja zelfs tegendraads te noemen, omdat zij ingaat tegen de eenzijdige klemtonen die momenteel courant worden gelegd.
Inhoudsopgave : Een eigenzinnige onderneming Hoofdstuk 1: Een werkzame basisfilosofie Een doordachte grondvisie Onze leefwereld Fundamentele spanningsvelden Een unieke levensloop Het eigen levensverhaal Verwevenheid mens-samenleving Karakteristieken van mijn totaalvisie Terug naar het uitgangspunt Noten Hoofdstuk 2: Leven - leren - zich vormen Lerend leven/levend leren Polariteiten van leren Vier componenten Waartoe leren kan leiden Een uitgelezen weg Leren als volwassene Zich vormen Noten Hoofdstuk 3: Vormingswerk, een vak apart Een tegendraadse opstelling Kortdurende vormingsprogramma's Langlopende vormingsprojecten Ervaringsberichten Noten Hoofdstuk 4: De vormingswerker in beeld Vormingswerk gestalte geven De vormingsdeskundigheid ontvouwd De vormingswerker 'in vorm' Een positieve balans Ervaringsbericht Noten De fakkel overdragen
Keywords: Volwassenenvorming -- Methodiek