Karel en ik : memento van Gustave van de Woestyne - van de Woestijne, Gustave, 1881-1947; De Smet, Johan, 1970-; Jansen, Leo, 1960-; Theunynck, Peter, 1960-; Vandevoorde, Hans, 1960- (Antwerpen : Davidsfonds Uitgeverij, 2020)
De Vlaamse schilder Gustave van de Woestijne beschrijft zijn herinneringen aan zijn oudere broer Karel, bekend dichter. Het boek is een wonderbaarlijk relaas van hun beider levens en artistieke ontwikkeling. Gustave neemt ons mee naar hun jeugd, hun verblijf in Sint-Martens- Latem, de huwelijksperikelen van Karel en het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Karel en ik focust, in tegenstelling tot andere kunstenaarsbiografieën, niet op het werk van beide kunstenaars. Van de Woestijne schetst op een aandoenlijke manier een levendig beeld van het dagelijks leven van de twee broers en hun artistieke omgeving. Tussen de regels voel je de verering van Gustave voor zijn oudere, artistieke broer, die na de dood van hun vader diens rol had overgenomen in het gezin.
Keywords: Woestijne, Gustaaf van, -- 1881-1947.; Woestijne, Karel van de, -- 1878-1929.