Constance Teichmann - Belpaire, M. E. (Maria Elisabeth), 1853-1948 (Antwerpen : Buschmann, 1908)
Auteur Marie-Elisabeth Belpaire vertelt ons in dit boek het verhaal van Constance Teichmann. Haar vader, gouverneur van de provincie Antwerpen, maakte dat ze een voortreffelijke opleiding kreeg. Ze had o.a. een goede band met de componisten Peter Benoit en Edgar Tinel en ondersteunde ook de auteurs Hendrik Conscience, Prudens Van Duyse en August Snieders. Ze stichtte een kinderkliniek en trok zich het lot van de foorkramers en woonwagenbewoners aan. Tijdens de verschillende cholera-epidemieën die Antwerpen troffen verzorgde ze actief de zieken en toonde ondanks haar kleine en magere gestalte geen enkele angst voor een mogelijke besmetting. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op haar grafmonument op het Fredeganduskerkhof in Antwerpen-Deurne volgende boodschap is te lezen: "Door de volksmond genoemd de Antwerpse goede engel". Een dame die heel veel betekend heeft voor de ziekenzorg in Antwerpen. Niet alleen een straat en plein maar ook een kliniek en vrouwenvereniging zijn naar haar genoemd.
Keywords: Teichmann, Constance, -- 1824-1896.