Architektuur en de ontwikkeling van de disciplinaire maatschappij : toepassing van Foucault in de architektuurkritiek - De Meyer, Dirk, 1961- (Gent : UGent, 1984)
De Franse filosoof Michel Foucault sprak in zijn politieke analyses o.a. van de disciplinemaatschappij. Dergelijke maatschappij oefent haar macht op haar inwoners uit via diverse disciplinaire apparaten. Voorbeelden zijn scholen, kazernes, gevangenissen, klinieken en gekkenhuizen. Wanneer je je bezig houdt met architectuurkritiek heeft dergelijke visie vanzelfsprekend een belangrijke impact op je discours. Deze thesis is ook rijk geïllustreerd met foto's, tekeningen, plannen, ... De woonkazernes die we o.a. te zien krijgen doen bij momenten denken aan de roman "Brave new world" van Aldous Huxley. Foucault zei dat de industrialisering en internationalisering van onze planeet regimes er toe dwongen dergelijke controle te houden over het volk. Ook de bibliografie van dit werk is heel interessant voor wie meer wil weten over dit onderwerp. Dirk De Meyer diende deze thesis in om het diploma van burgerlijk ingenieur-architect te halen aan de Rijksuniversiteit in Gent.
Diss. Ingediend tot het behalen van het diploma van burgerlijk ingenieur architekt
Keywords: Foucault, Michel, -- 1926-1984.