De Indiaan in ons bewustzijn : de ontmoeting van de Oude met de Nieuwe Wereld - Lemaire, Ton, 1941- (Baarn : Ambo, 1986)
Ton Lemaire studeerde culturele antropologie en wijsbegeerte en dat is te zien aan dit boek. "De Indiaan" wordt vanuit verschillende hoeken bekeken in dit boek: de christenen die zich geroepen voelden deze "wilden" beschaving bij te brengen, de Spanjaarden die in ruil voor deze beschaving niet vies waren van een hevig potje slavernij, de cultuurkritiek van Montaigne, de invloed van de Indiaan op Thomas Mores Utopia, de Indiaan in de politieke filosofie, de cultuur- en maatschappijkritiek, het historisch bewustzijn van Europa, de antropologie en de Indiaanse renaissance die gaande was toen dit boek werd uitgegeven.