De mensentuin : de samenleving als menselijke dierentuin of dierlijke mensentuin - Morris, Desmond, 1928- (Utrecht : Bruna, 1993)
Desmond Morris is bij het grote publiek natuurlijk vooral gekend met zijn boek "De naakte aap". In dit boek gaat hij op dezelfde lijn verder: met de nodige zin voor humor praat hij over de overeenkomsten tussen de stadsmens en een dier in een kooi. Hoe heeft de moderne mens zich aangepast aan de vooruitgang en hoe gedraagt hij zich in vergelijking met zijn andere "soortgenoten in gevangenschap"? Seks, status, creativiteit en intelligentie komen aan bod en de vraag is: "Waar gaan we naartoe, naar een groter gekkenhuis ... of naar een leuke speeltuin ???".