Op het scherp van de snede : memoires van een gewraakt schrijver, aangevuld met vier essays over hedendaagse cultuur - van den Berg, J. H. (Jan Hendrik), 1914-2012; De Visscher, Jacques, 1943-; Zwart, Hub (Hubertus Andreas Everhardus), 1960- (Kalmthout : Pelckmans, 2013)
De Nederlandse psychiater Jan Hendrik van den Berg (1914 - 2012) is heel z'n leven lang een intellectuele rebel geweest die regelmatig in de clinch ging met collega's, ideologen en politiek correcte media. Hij liet bij zijn overlijden o.a. deze memoires na waarin hij uitlegt hoe hij geworden is wie hij was. Hij beseft heel goed dat sommige van zijn uitspraken als ongepast werden gezien en weet dus dat hij een gewraakt schrijver was. Deze herinneringen worden verder aangevuld met enkele weinig bekende maar boeiende lezingen over architectuur, psychiatrie, sterven en de bezorging van onze doden. Jacques De Visscher (emeritus hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen) en Hub Zwart (hoogleraar aan dezelfde universiteit) zijn de samenstellers van deze verzameling teksten.