Ouder worden : het leven als antwoord - Van de Ven, Luc, 1953- (Leuven : Davidsfonds, 2004)
60-plussers zijn mensen die ongeremd genieten van het leven ... Maar hoeveel ouderen lopen er niet vast in aftakeling, vereenzaming, depressie, dementie en verlieservaringen ? Ouders die zich onvoorwaardelijk voor hun kinderen hebben ingezet, mogen hetzelfde van hun kinderen verwachten ... Maar gaan kinderen die tegelijk ouders en eigen kinderen verzorgen, niet hopeloos ten onder aan zorgstress? We denken vaak simplistisch over ouder worden: ofwel wordt het geïdealiseerd, ofwel te pessimistisch beoordeeld. Hoe kun je dan best met ouderdom - met kwalen en kansen - omgaan, als oudere, als partner of kind van een oudere, maar ook als hulpverlener of beleidsmaker? Achter ouder worden schuilt een complexe realiteit. Er verandert veel, zowel lichamelijk, gevoelsmatig als sociaal. Op basis van levensechte verhalen en situaties uit zijn beroepsloopbaan geeft Luc Van de Ven concrete tips om ouderdom beter te begrijpen. Over enkele facetten ervan, zoals over oud verdriet, geneesmiddelenafhankelijkheid, ouderenmishandeling en persoonlijkheidsstoornissen, is voor het grote publiek nauwelijks geschreven.
Keywords: Ouderen -- Psychologie