Groot Bronswijk 1873-1973 - Klatter, J., 1905-1989 (Wagenborgen : Vereniging tot Christelijke Liefdadigheid, 1973)
Groot Bronswijk viert zijn honderdste verjaardag en dokter J. Klatter kruipt dan ook graag in de pen om de geschiedenis van deze instelling voor te stellen aan het grote publiek. Tot 1960 Vereniging Tot Christelijke Liefdadigheid (TCL) geheten, was Groot Bronswijk een instelling voor gehandicaptenzorg, en na 1960 werd de instelling een psychiatrisch centrum in het dorp Wagenborgen in de Nederlandse provincie Groningen. Het werd in de volksmond meestal "Wagenborgen" genoemd en in het dorp zelf "de Stichting". De instelling was actief tussen 1873 en 2006. In 2006 en 2007 zijn bijna alle gebouwen afgebroken. Het terrein van Groot Bronswijk heeft een oppervlakte van 38 hectare en is aangelegd in de sfeer van een landschapspark.