La vie mentale - Wallon, Henri, 1879-1962 (Paris : Société de gestion de l'encyclopédie française, 1938)
De Franse psycholoog, arts en politieker Henri Wallon heeft dit volume uit de grote reeks Encyclopédie française voor zijn rekening genomen. Het achtste volume uit de reeks is dit en alles is opgedeeld in drie grote luiken: de verschillende stappen wat betreft de ontwikkeling van de psyche, omstandigheden die een rol spelen in deze ontwikkeling en als afsluiter de diverse niveau's wat betreft de psyche. Op zoek gaan naar je eigen karakter, datgene wat je bent, het socialiseren, reacties van de buitenwereld, seksualiteit, de familie, de school, je beroep, het publieke en politieke leven, het verval op het einde van leven, ... Al deze verschillende factoren en invalshoeken komen aan bod in deze uitgebreide en rijk geïllustreerde uitgave. Volume 8 uit deze reeks die het werk is van Anatole de Monzie en Lucien Febvre