Traumbuch/ Artemidori deß Griechischen Philosophi : darinnen von ursprung/ unterscheid und bedeutung/ allerhand Träume/ wie dieselben einen im Schlaff fürkommen mögen/ auß Natürlichen Ursachen gründlich außgelegt und erklärt werden : sampt einer Erinnerung Philippi Melanchtonis von unterscheid der Träume/ Und angehencktem Bericht was von Träumen zu halten seye. - Artemidorus Daldianus, 150? (Straßburg : Heyden, 1624)
Dank zij het droomboek (Oneirokritika) van Artemidoros van Daldis krijgen we een intieme kijk in de denk- en gevoelswereld van zijn tijdgenoten. De dromen die zij hem voorlegden en de interpretaties die hij eraan gaf vertellen ons wat deze mensen bewoog en bezighield. Zo geeft dit werk ons een blik van binnenuit op het leven van die tijd. Naast tal van voorbeelden bevat het werk ook een systematische theorie van de droomduiding. Als droomuitlegger kan Artemidoros (2de eeuw n.Chr.) beschouwd worden als een verre voorganger van Freud, wiens monumentale Traumdeutung in 1900 verscheen. Freud heeft het werk van Artemidoros ook in een Duitse vertaling gelezen en in de Traumdeutung drukt Freud enige malen zijn waardering uit voor de Griekse wijsgeer. Freud en Artemidoros zijn allebei overtuigd dat dromen ons wat te zeggen hebben en ze zijn het ook beiden eens dat de droom een bericht in geheimtaal is dat we onszelf geven. Ze zijn het ook eens met elkaar dat de droom een persoonlijk fenomeen is en dat iedere ziel dus haar eigen taal spreekt, die alleen te verstaan is als men rekening houdt met de omstandigheden, de sociale positie, ontwikkeling, verleden, afkomst enz. van ieder individu. Maar er zijn ook verschillen tussen beiden: Artemidoros zoekt in de eerste plaats naar aanwijzingen over de toekomst, al erkent hij dat er ook wel dromen zijn die een bestaande situatie verhelderen of tot de oplossing van een probleem kunnen leiden. Freud daarentegen ziet in de droom verdrongen wensen, wensen die in het wakende bewustzijn niet toegelaten worden. Daarbij spelen juist situaties uit het verleden, met name uit de vroege kindertijd, een belangrijke rol.
Tweetalig werk: Duits en Oudgrieks.