Jules Schmalzigaug, 1882-1917 - Pauwels, Peter J. H., 1963-; Van de Velde, Jessy; Van de Velde, Ronny (Brussel : Ludion, 2020)
Jules Schmalzigaug (1882-1917) groeide op in het verfijnde Antwerps-Duitse burgermilieu. Hij maakte reizen door Italië en Duitsland, leefde een tijdje in Parijs, en installeerde zich uiteindelijk in Venetië. Daar maakte hij al snel deel uit van een groep jonge avant-gardekunstenaars die de strijd aangingen met de heersende kunststromingen en nam deel aan de Italiaanse futuristische beweging. Na de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog werkte hij verder in Nederland maar op vierendertigjarige leeftijd pleegde hij zelfmoord. In 1980 werd zijn werk herontdekt en verschillende van zijn werken waren te zien op de grote tentoonstelling Futurismo & Futurismi in het Palazzo Grassi in Venetië in 1986. Ook in eigen land werd hij — na tentoonstellingen in Brussel, Gent en Oostende — eindelijk erkend als een van de belangrijkste Belgische voorlopers van de modernistische avant-garde. Deze uitgave bestaat uit twee delen in een foedraal. Het eerste deel, van de hand van Peter J.H. Pauwels, is een monografie en plaatst het oeuvre van Schmalzigaug binnen de Europese kunststromingen van zijn tijd. Het tweede deel is een catalogus die voor het eerst het volledige oeuvre van Schmalzigaug documenteert. Schmalzigaug wordt erkend als zijnde de enige futurist die België ooit heeft gehad. Werk van Jules Schmalzigaug is o.a. te zien in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel en het Mu.ZEE in Oostende.
Catalogus in 2 delen naar aanleiding van de tentoonstelling te Knokke (Galerie Ronny Van de Velde) en te Antwerpen (Rossaert)
Keywords: Schmalzigaug, Jules, -- 1882-1917.