Including outsider art : an ethnography of the revision process of the collection presentation of Museum Dr. Guislain during spring 2019 - Bloos, Amber (Rotterdam : Erasmus University, 2019)
Doel van deze thesis was eens na te gaan wat precies de criteria zijn die gebruikt worden om te bepalen of iets "outsider kunst" is ... of niet. Met welk doel ga je deze kunst ook tentoonstellen? Wil je grenzen doorbreken? Wil je mensen, die uitgesloten werden door de maatschappij, op deze manier "een stem" geven? En wat is er belangrijker: de kunst ... of het verhaal achter die kunst? Het Museum Dr. Guislain is ook het enige museum niet dat outsider kunst tentoonstelt: wat is de positie van het Museum Dr. Guislain binnen de nationale en internationale museumwereld, en in hoeverre volgen ze andere musea in het erkennen van outsider kunst ... of botsen ze met die andere instellingen? De medewerkers van het museum krijgen in deze thesis ook de kans te vertellen hoe ze de toekomst zien: hoe ga je die werken tentoonstellen, wat ga je benadrukken, hoe ga je grenzen willen opheffen en muren willen afbreken, hoe wil je het publiek niet alleen lokken maar ook de ogen openen, inzicht geven in de leef- en denkwereld van deze niet-commerciële en in vele gevallen academisch ongeschoolde artiesten?
Diss. Erasmus University Rotterdam