Ademtocht - Voskamp, Marisca; Oxenaar, Suzanne; Vannoord, Andre (Altrecht : Het Vijfde Seizoen, 2007)
Het Vijfde Seizoen is een kunstenaarsresidentie, tot 2020 gevestigd op de terreinen van de psychiatrische instelling Den Dolder in Altrecht. In 2007 was Marisca Voskamp te gast in deze residentie. Toen ze zich aanmeldde had ze reeds intens nagedacht over haar project: ze zou haar verblijf zien ... als een adempauze. Maar niet zo maar een adempauze: adem ziet ze als "de motor van het leven" en "de link tussen geest en lichaam". Je ademt uit wie je bent, wat je voelt, wat je denkt. En ze wou dan ook via het medium "adem" het verhaal vertellen van de instelling waar ze te gast was. Hoe visualiseer je adem? Heel eenvoudig: je vangt die op, in een zakje/ballonnetje. Ze liet dus alle mensen die deel uitmaken van Den Dolder in een zakje blazen om zo "de geest" van de instelling, het verhaal van de instelling, te visualiseren. En dat bleef natuurlijk niet beperkt tot de patiënten: ook personeel en bezoekers moesten "hun verhaal" doen door in een zakje te blazen. Al deze zakjes, al deze verhalen, werden bij elkaar gebundeld in één grote wolk, één grote ballon, bestaande uit een hele collectie kleine ballonnen. "Ademtocht" noemde ze het werk, letterlijk een tocht die adem onderneemt om de verhalen die vast hangen aan deze adem uit te dragen, over de directe omgeving ... en verder. Dit boekje vertelt ons het verhaal van dit project.