Catalogus van historische psychologische apparaten in Nederland : een registratie van historische psychologische apparatuur aanwezig bij universiteiten, musea, bedrijven en instellingen - Hartevelt, M. A. (Groningen : RUG. Werkgroep Historische Materialen Psychologie, 1989)
Na een woord vooraf, inleiding en handleiding volgt een uitgebreide materiaalbeschrijving van alle gevonden apparaten, voorzien van het nodige begeleidende zwart/wit fotomateriaal. De uitgave sluit af met een lijst referenties en een register. "Hoe zou de Nederlandse psychologie zich ontwikkeld hebben zonder boeboe-apparaat?", zo begint de inleiding. Een beetje verder krijg je in dezelfde inleiding de nodige uitleg bij dit onderzoeksapparaat van psycholoog F.C. Donders. Maakt meteen duidelijk waar deze inventarisatie voor staat: een heel gedetailleerde en volledige catalogus van al deze boeiende apparaten die deel uitmaken van de geschiedenis van de Nederlandse psychologie. Verplichte kost voor mensen die zich bezig houden met medische geschiedenis, meer bepaald de ontwikkeling van de psychologie.