Overwegingen : "Woorden van eeuwig leven..." (Joh 6, 68) - Van Neste, Fernand, 1931- (Gent : Vormingscentrum Dr. Guislain, 2008)
God is op zoek naar de mens en wil zich laten kennen, wil zich aan hem openbaren.In de joods-christelijke traditie zijn het de gewijde schrijvers, de profeten en de evangelisten die van God getuigen – via het Oud en Nieuw Testament – God laat zich kennen als Schepper, als bevrijder. Het is een betrokken God die zelf initiatief neemt om zich te laten kennen. God wacht ons op met Zijn Liefde tot we ons hart voor Hem hebben geopend. Hij kan dan binnentreden in ons leven en Zijn heiligingswerk aanvangen. In een nederig hart is geen weerstand meer en kan Gods Liefde binnenstromen. Een christen moet die interne transformatie ondergaan zodat hij kan zeggen: “Ik leef niet meer, maar Christus leeft in mij”. Het is vanuit zijn oneindige liefde voor de mens dat God mens werd, en alles deelde met de mens wat menselijk mogelijk was, tot de dood op het kruis. Maar de Liefde overwon de dood voorgoed. De verrijzenis wordt de grote realiteit in ons leven, ons perspectief dat heel ons gelovig leven richting geeft. Van christenen mag worden verwacht dat ze zich in hun leven laten leiden door het Woord van God en hun kennis van het Woord van God verdiepen. Vereist is dat ze de tijd nemen om nederig en trouw naar het Woord uit de Bijbel te luisteren en aandacht te hebben voor de Persoon die het Word tot hen spreekt. De liturgie biedt de gelegenheid om met grote delen van het Oud en Nieuw Testament in contact te komen. Het Woord van God, beleefd in het concrete leven, maakt ons toegankelijk voor zijn Liefde. Wanneer wij een kleine stap zetten naar God toe, zal Hij de volgende stappen met ons zetten. Pater Van Neste helpt ons met zijn overwegingen hierbij op weg
Keywords: GBIB: jesuitica; gsdb12.; 242 =393 -- Meditatie Contemplatie--Nederlands.