Emile Verhaeren : de schrijver-criticus en de kunst van zijn tijd, 1881-1916 - Aron, Paul, 1956-; Block, Jane, 1950-; De Smet, Johan, 1970-; De Zegher, Catherine, 1955-; Fornari, Bruno; Hemmerijckx, Rik, 1962-; Nachtergaele, Vic, 1935-; Verleysen, Cathérine, 1972- (Gent : Snoeck, 2016)
Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Émile Verhaeren (1855-1916) bracht het Museum voor Schone Kunsten in Gent hulde aan de man die rond 1900 een van de belangrijkste actoren was van het Belgische cultuurlandschap. Verhaeren was zowel een dichter als een kroniekschrijver van de kunst van zijn tijd. Zijn hele leven genoot hij internationale bekendheid. Verhaeren volgde stap voor stap de verschillende stadia van de ontwikkeling van de Belgische artistieke moderniteit, tussen 1880 en 1916, en verdedigde meerdere aspecten ervan, zoals naturalisme en sociaal engagement, impressionisme en neo-impressionisme en symbolisme. Verhaeren, zowel in zijn poëtische teksten als in zijn kunstkritiek, verwoorde zijn emoties, zijn passies en zijn artistieke strijd. Tweetalige catalogus Nederlands/Frans.
"Publicatie naar aanleiding van de tentoonstelling 'Verhaeren verbeeld: de schrijver-criticus en de kunst van zijn tijd (1881-1916)"