Skrik - Schotanus, Elske (Ljouwert [Leeuwarden] : Utjouwerij Fryslân, 2007)
Het literaire werk van auteur en kunstenares Elske Schotanus verschijnt in het Fries. Elske was tien jaar lang medewerkster in de geestelijke gezondheidszorg waarbij ze zich toelegde op medezeggenschap en participatie. Haar ervaringen in deze functie maakten dat ze in 2007 deze roman schreef over een fictief personage, heel toevallig Elke geheten, die na een psychose in de psychiatrie terecht komt. Het boek is o.a. een aanklacht tegen de werking van de geestelijke gezondheidszorg, de manier waarop deze functioneert en omgaat met de patiënten. Voor de titel "Skrik" vond Schotanus haar inspiratie bij het gekende schilderij "De schreeuw" van Edvard Munch, zo blijkt uit een begeleidende brief. Het boek is een schenking van de auteur die danig onder de indruk is gekomen bij een bezoek aan het Museum dr. Guislain. Dat lezen van die Friese taal valt trouwens alles bij elkaar genomen goed mee.