De dood van de psychiatrie - Torrey, E. Fuller, 1937- (Den Haag : Bakker, 1975)
E. Fuller Torrey is een heel omstreden psychiater en specialist schizofrenie. Torrey legt in dit boek zijn visie op de psychiatrie uit. Freud en de psychoanalyse worden neergebliksemd en hij legt het toenmalige medische model, naast zijn eigen model, het neo-educationele model. Tot daar nog niets aan de hand, maar Torrey kreeg banbliksems over zich heen n.a.v. zijn manier van werken en denken: andersdenkenden werd alle hulp ontzegd, statistieken en onderzoeken werden door elkaar gegooid om zo de resultaten te krijgen die hij wou om zijn theorieën te bewijzen, … Dit boek uit 1974 kan je niet zomaar zien als een uitloper van de antipsychiatrie uit de jaren ’60: Torrey botste bijvoorbeeld ook met Thomas Szasz, één van de grondleggers van deze antipsychiatrie. De omstreden Torrey had meer vijanden dan sympathisanten, laat dat duidelijk zijn. Een boek dat dus vooral interessant is in het kader van de geschiedenis van de psychiatrie.