Le concept de l'angoisse - Kierkegaard, Søren, 1813-1855; Ferlov, Knud; Gateau, Jean-Jacques (Paris : Gallimard, 1935)
Kierkegaard maakt in dit werk duidelijk wat volgens hem het verschil is tussen angst en vrees. Angst, waar dit werk over gaat, betekent volgens hem dat men bang is voor iets onbekends, iets wat er niet is ... maar wel kan komen. Angst is volgens hem dan ook een noodzakelijk stadium op weg naar de vrijheid: je voelt een zekere angst voor je eigen mogelijkheden ... en kan ook blijven hangen in dat stadium. Vrees is iets totaal anders: bij vrees ben je bang voor iets dat er is, iets dat bestaat, iets concreets. Kierkegaard was de eerste filosoof die het verschil tussen angst en vrees definieerde en in dit lijvige werk gaat hij dieper in op dat fenomeen angst dat in zijn latere werk een belangrijke plaats zou innemen.