Zwanze, fantaisie & burlesque : de Louis Ghémar à James Ensor - van den Ende, Eliane; Carpiaux, Véronique; Florizoone, Patrick, 1958-; Todts, Herwig, 1958- (S.l. : Ronny Van de Velde, 2018)
Franstalige tentoonstellingscatalogus. "Zwanze" is een typisch Brussels dialectwoord en een Brusselaar bedoelt daar humor mee, iets grappigs, een lol, een grap, een karikatuur of parodie. Louis Ghémar was een veelzijdig kunstenaar: als hoffotograaf kreeg hij de grootste mannen en vrouwen van zijn tijd voor zijn camera, hij fotografeerde ook de Zenne voor deze overwelfd werd nadat deze "open riool" voor de zoveelste keer een cholera-epidemie had veroorzaakt en in mooie lithografieën toonde hij de schoonheid van België, maar hij hield ook van een portie goede humor, parodieerde de grote schilders van zijn tijd en was goed bevriend met die andere zotskap, Félicien Rops. We krijgen in deze catalogus ook foto's te zien van de "Great zwans exhibition", een Brusselse tentoonstelling waarop je bijvoorbeeld een vrij primitief geschilderde, sigaretten rokende Mona Lisa kon bewonderen. Een heel interessante tentoonstelling waarop naast Ghémar en Rops ook werk te zien was van Ensor en andere artiesten die in hun werk graag eens lachen met alles en iedereen, de spot drijven met de wereld.