Julian Strek : figury, konstrukcje, grobowce - Macak, Leszek (Krakow : Galerie d'Art Naïf, 2015)
Julian Strek vulde zijn dagen met het sculpteren van kleine houten figuurtjes toen hij ondergedoken zat voor de Nazi's. In 1966 liep hij zware verwondingen op aan zijn hoofd bij een werkongeval. Sindsdien leed hij aan epilepsie en bleef hij thuis waar hij hielp in het huishouden. Musea en verzamelaars ontdekten en kochten zijn werk. In 1997 werd hij het slachtoffer van een verkeersongeval met vluchtmisdrijf: hij liep opnieuw zware hoofdletsels op en de linkerkant van zijn lichaam was na revalidatie verlamd. Op 30 januari 2000 overleed zijn vrouw die hem altijd had bijgestaan en had geholpen, Julian volgde 2 maanden later en overleed op 21 maart 2000.
Tentoonstellingscatalogus, tweetalig Pools/Engels
Keywords: Strek, Julian, -- 1932-2000.