Ze vinden me druk : over drukke kinderen en ADHD - Delfos, Martine F., 1947-; Schupp, Sjeng (Amsterdam : Niño, 2008)
Martine Delfos is een psychologe en weet dus heel goed waar ze over schrijft. Ze heeft al veel ervaring met drukke kinderen en ADHD-patiëntjes en geeft in dit boekje tips om om te gaan met dergelijke kinderen. We lezen wat Bram, Maartje en Jeroen zo allemaal meemaken: het zijn alle drie drukke kinderen maar alleen Bram wordt bestempeld als een ADHD-kind. Heel uiteenlopende drukke kinderen dus die elk een eigen manier vragen om mee om te gaan. Kinderboek uit een serie met therapeutische verhalen. Na een algemene inleiding over het thema ADHD maken we in een verhaal kennis met Bram, Jeroen, Maartje en Samir. Elk kind is druk op zijn eigen manier en vanwege een typische, eigen problematiek. Van deze kinderen heeft Bram ADHD. In een vertelling worden de verschillende symptomen besproken. Naast deze symptomen komen ook bijbehorende gevoelens aan de orde, evenals medicatie en gesprekken met mevrouw Marian, de therapeut. Dit boek is een hulpmiddel om aan kinderen, ouders en leraren de moeilijke problematiek rondom drukke kinderen en ADHD uit te leggen en met hen te bespreken. De vertelling doet een groot beroep op het verwoorden van gevoelens door de betrokkenen. De omslag van het boek is in kleur, terwijl de ondersteunende illustraties in zwart-wit zijn afgebeeld. De tekst staat steeds rechts, de illustraties staan links. Als voorleesboek te gebruiken vanaf ca. 5 jaar; om zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar. In deze herdruk zijn tekstblokjes toegevoegd met uitleg voor ouders en verzorgers. De auteur is psycholoog en werkt met meervoudig getraumatiseerde kinderen en volwassenen. Zij heeft meer boeken in deze serie geschreven (over bijv. adoptie, seksueel misbruik bij jongens, opgroeien met psychiatrisch gestoorde ouders)