Moussa Sakho : an African artist. - Aguilar, Elizabeth, 1954-; Deschner, Alexandra; Milovanovic, Vanja; Teeuwen, Dirk (Brussel : UCB, 2017)
UCB is een bedrijf dat zich vooral richt op neurologie en immunologie. In Azië en Afrika proberen ze met de hulp van plaatselijke partners projecten uit de grond te krijgen waarbij chronisch zieken een steuntje in de rug krijgen. In 2017 botsten ze tijdens de voorbereiding van de Third AFrican Epilepsy Conference in Dakar op de plaatselijke kunstenaar Moussa Sakho. Zijn creaties zijn opgebouwd uit afval en zijn dus een schoolvoorbeeld voor de outsiderkunst. In het Frans Paviljoen van het Dakar Principal Hospital verzorgt hij dagelijks ateliers voor geestelijk gehandicapten en moedigt hij deze mensen aan om hun emoties kwijt te raken in schilderijen en tekeningen. Het boek is vooral een fotoboek: Engelse tekst geeft bij elke foto de nodige uitleg. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend: de vervuiling van de oceaan komt evengoed aan bod als het lelijke verleden van het eiland Gorée, gelegen voor de kust van Dakar, dat drie eeuwen lang de draaischijf was van de slavenhandel. Afsluiten doet het boek met foto's van het Atelier Eric Cao Huu, de plaats waar de patiënten hun gevoelens en gedachten kwijt raken in tekeningen, schilderijen, sculpturen, ... Geen ISBN-nummer: een uitgave van de firma zelf met een dankwoord voor alle mensen die via financiële steun de ideeën van het bedrijf in praktijk helpen brengen.