Repertorium van de Vlaamse adel (ca. 1350-ca. 1500) - Buylaert, Frederik, 1981- (Gent : Academia Press, 2011)
Wat is adel, en wie waren de personen die een adellijke status genoten in laatmiddeleeuws Vlaanderen? Deze twee complexe vraagstukken worden beantwoord in het Repertorium van de Vlaamse adel (ca. 1650 - ca. 1500). Dit naslagwerk biedt in de eerste plaats een kritische bespreking van adeldom als een specifieke vorm van sociale status gedurende het Ancien Régime. Daarbij worden de criteria besproken die iemand tot een edelman maakten, en die onderzoekers vandaag de dag gebruiken om de adel van vroegere tijden op te sporen in de archieven. Op basis van een uitgebreide prospectie van de bewaarde schriftelijke bronnen wordt vervolgens een kritisch overzicht aangereikt van de ca. 450 families die zich met succes als adellijk hebben geprofileerd in het graafschap Vlaanderen tussen het uitbreken van de Zwarte Dood in 1348 en het begin van de zestiende eeuw. Daarbij is voor elke familie informatie opgenomen over de dorpsheerlijkheden die zij beheersten, samen met verwijzingen naar de beschikbare literatuur.
Met index, lit. opg.
Keywords: Adel -- Vlaanderen -- Geschiedenis; Nobility -- Dutch -- Belgium -- Flanders -- Biography -- Dictionaries; Adel; Sociaal-economische aspecten