Experimentelle Triebdiagnostik : Tiefenpsychologische Diagnostik im Dienste der Psychopathologie, Kriminal- und Berufspsychologie, Charakterologie und Pädagogik - Szondi, Leopold, 1893-1986 (Bern : Huber, 1947)
De Szondi-test, een uitvinding van de Hongaarse psychoanalyticus Leopold Szondi, kan je vergelijken met de Rorschach-test: de patiënt(e) moet afbeeldingen bekijken en duidelijk maken wat hij/zij herkent in deze prenten. Bij de Szondi-test geen vlekken maar foto's, zes reeksen van acht foto's om precies te zijn, en elke reeks vertelt iets over een bepaald aspect van de patiënt(e). De gebruikte foto's zijn afbeeldingen van psychiatrische patiënten en vertonen dus fysieke kenmerken van deze "ziektebeelden": hermafrodiet, moordenaar, epilepticus, de hysterische of melancholieke patiënt, de schizofrene of homoseksuele patiënt, de narcist, purist, sadist, ... Allemaal komen ze aan bod en het feit dat je deze of gene foto aanwijst bij vragen als "Met wie wil je vriend zijn?" of "Wie vertrouw je absoluut niet?" verraadt je innerlijk, je ziel. Voor alle duidelijkheid: deze methode werd nooit wetenschappelijk onderbouwd en is sinds de jaren '80 van de twintigste eeuw niet meer in gebruik.
2. Testband