Sexuele inversie - Ellis, Henry Havelock, 1859-1939 (Baarn : Hollandia-Drukkerij, 1923)
Henry Havelock Ellis (1859-1939) was een Engelse wetenschapper wiens opvattingen over de seksualiteit van mannen en vrouwen begin 20ste eeuw heel invloedrijk waren. Tijdens het interbellum was hij waarschijnlijk de meest invloedrijke wetenschapper die zich bezighield met afwijkend seksueel gedrag. Ellis is één van de sleutelfiguren in het twintigste eeuwse denken over seksualiteit. Hij kwam in opspraak door zijn visie op homoseksualiteit, predikte een grotere tolerantie van verschillende seksuele afwijkingen, waaronder homoseksualiteit, sadisme, masochisme, etc., volgens hem allemaal uitingsvormen van het normale, in wezen niet gevaarlijk en geworteld in onschuld. Zijn gezichtspunten heeft hij nauwgezet beschreven in zijn zeer uitgebreide Studies in the psychology of sex, waarin hij allerlei mogelijke vormen van seksueel gedrag en uitingsvormen beschrijft. Het eerste deel hiervan, dit werk Sexual inversion (Seksuele inversie), werd bij de in 1897 zeer bekritiseerd. De visie die erin verkondigd werd ten aanzien van afwijkend seksueel gedrag in het algemeen en homoseksualiteit van mannen en vrouwen in het bijzonder, de manier waarop het buiten de medische pers gepubliceerd was en de populaire toon van het werk waren alle aanleiding voor een zeer negatieve ontvangst binnen de gevestigde wetenschappelijke wereld.