De gebarenmakers - Janssen, Ruud; Mohr, Daria (S.l. : IKON, 1992)
Trappisten mochten vroeger niet praten. Om te communiceren gebruikten zij gebaren. Die taal verschilt met deze van doven. De documentaire gaat over het leven bij de Trappisten ten tijde van de zwijgplicht, en over hun specifieke gebarentaal. Ze wordt vergeleken met die van de doven. Met verschillende getuigenissen, en discussies tussen oralisten en aanhangers van gebarentaal.