Gebarentaal zegt alles : bijdragen rond diversiteit en gebarentaal vanuit emancipatorisch perspectief - Antoons, Iris; Blume, Stuart S., 1942-; De Clerck, Goedele; De Meulder, Maartje; Hiddinga, Anja, 1953-; Jacobs, Marc, 1963-; Laurysen, Laurens; Pabsch, Annika; Pinxten, Rik (Hendrik), 1947-; Rijckaert, Jorn; Wheatley, Mark, 1958- (Leuven : Acco, 2012)
Een emancipatiebeweging ijveren gebarentalige doven wereldwijd steeds vaker voor een gelijkberechtiging: voor het gebruik van gebarentaal in verschillende levenssferen, een gelijkwaardige positie in de maatschappij, en de mogelijkheid om hun potentieel te ontwikkelen. Gebarentalen worden erkend, zijn meer aanwezig in de media, en ook meer niet-dove mensen leren en gebruiken gebarentaal. Een waardige samenleving kan opteren voor deze weg in onderwijs, in de opvoeding, in cultuur, in media, en in het openbare leven, als alternatief voor uitsluiting en uitzondering.
In een emancipatiebeweging ijveren gebarentalige doven wereldwijd steeds vaker voor een gelijkberechtiging: voor het gebruik van gebarentaal in verschillende levenssferen, een gelijkwaardige positie in de maatschappij, en de mogelijkheid om hun potentieel te ontwikkelen. Gebarentalen worden erkend, zijn meer aanwezig in de media, en ook meer niet-dove mensen leren en gebruiken gebarentaal. Een 'waardige samenleving' kan opteren voor deze weg in ' Lees meeronderwijs, in de opvoeding, in cultuur, in media, en in het openbare leven, als alternatief voor uitsluiting en uitzondering. De bijdragen in dit boek van auteurs uit Vlaanderen, Nederland en Zweden verkennen dit alternatief vanuit verschillende disciplines zoals antropologie, filosofie, sociolinguïstiek en mensenrechten, en belichten gebarentaal en diversiteit vanuit verschillende invalshoeken zoals de emancipatie van dovengemeenschappen, dovencultuur en erfgoed, gebarentaalerkenning, quality of life, en meertalig onderwijs. Het boek wil het maatschappelijke debat rond gebarentaal, diversiteit en meertaligheid stimuleren en het beleid bewegen tot reëel emanciperende maatregelen. Een documentaire rond levensverhalen en de levenswijsheid in de Vlaamse dovengemeenschap illustreert het geheel en zit bij het boek ingesloten. (Bron: covertekst)
Oude sporen, nieuwe wegen : omgaan met geschiedenis, erfgoed en gebarentaal in de 21ste eeuw : inclusief en ruimer / p. 116-133
Keywords: Contains audio-visual material